Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Kulebiak z grzybami
  Ocena: (1.3 pkt.) Oceniało 7 osób.

Przepis dodał(a): Ela
[2007-07-25]
 
Sposób przygotowania:
Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić zagłębienie, wbić jedno jajko, wlać szklankę przegotowanej wody, dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto.
Następnie uformować kulę i odłożyć na 30 minut.
Grzyby oczyścić, umyć, osączyć, pokroić w plasterki.
Cebulę i czosnek obrać, pokroić, przesmażyć na maśle.
Dodać grzyby i smażyć jeszcze chwilę, mieszając.
Rondel przykryć, zmniejszyć ogień i dusić 15 minut.
Przestudzić.
Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i drobno posiekać.
Jajko, bułkę tartą i natkę pietruszki dodać do grzybów, wymieszać, po czym przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ciasto rozwałkować.
Płatem ciasta wyłożyć formę, wcześniej wysmarowaną tłuszczem, tak by wystawało poza boki.
Włożyć farsz grzybowy.
Brzegi ciasta zwinąć, zwilżyć wodą i skleić.
Z resztek ciasta można zrobić ozdoby i przykleić.
Jajko rozmącić, posmarować nim wierzch ciasta, a następnie wstawić do gorącego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 200°C.
   
Składniki:
1 szklanka mąki,
2 jajka,
sól,
1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy.

Farsz:
750 g grzybów,
1 cebula,
3 łyżki masła,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki bułki tartej,
½ pęczka natki pietruszki,
1 jajko,
sól,
pieprz,
starta gałka muszkatołowa
Uwagi:
Kulebiak to doskonały dodatek do rosołu i czerwonego barszczu.
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Inne dania główne - Przepis na Kulebiak z grzybami

 

47_29