Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Udziec z dzika pieczony
  Ocena: (3.6 pkt.) Oceniało 43 osób.

Przepis dodał(a): Lilka
[2007-07-20]
 
Sposób przygotowania:
Zagotować wszystkie składniki marynaty.
Umyte mięso włożyć ciasno do emaliowanego garnka i zalać wrzącą marynatą.
Pozostawić na co najmniej 3 dni w chłodnym miejscu, codziennie obracając.
Mięso wyjąć z marynaty, odcisnąć, osolić, obrumienić na patelni ze wszystkich stron na smalcu, przełożyć wraz z tłuszczem do brytfanny (marynaty nie wylewać!).
Do mięsa dołożyć 1 pokrajaną w krążki cebulę i śliwki z marynaty, podlać paroma łyżkami marynaty, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec około 2 godzin, skrapiając odrobiną marynaty i wytworzonym sosem.
Jeżeli mięso będzie już miękkie, obsypać go mąką i piec jeszcze jakiś czas bez pokrywki aż się zrumieni.
Gotową pieczeń wyjąć do ostygnięcia.
W tym czasie do pozostałego w brytfannie sosu po pieczeniu dodać łyżkę marmolady z głogu, szczyptę cynamonu.
Ewentualnie doprawić solą lub cukrem (sos powinien być słodko-kwaśny).
Jeśli sos będzie za gęsty - rozrzedzić go marynatą, zagotować i przetrzeć przez sito.
Do sosu włożyć pokrojone w poprzek włókien porcje pieczeni.
   
Składniki:
Kawałek ud?ca nie mniej niż 2 kg,
10 dag smalcu,
czubata łyżeczka mąki,
łyżka marmolady z głogu,
odrobina cynamonu,
sól.
Marynata:
0,7 l wytrawnego czerwonego wina (butelka),
sok z 1 cytryny,
kawałek otartej skórki cytrynowej,
2 cebule,
10 ziaren pieprzu czarnego,
10 ziaren ziela angielskiego,
3 go?dziki,
15 jagód jałowca,
liść laurowy,
1 ząbek czosnku,
10 suszonych śliwek,
kawałek imbiru, (może być w proszku),
2 cebule
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Dziczyzna - Przepis na Udziec z dzika pieczony

 
Telewizory
20_7