Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Kuropatwy na grzankach
  Ocena: (0 pkt.) Oceniało 0 osób.

Przepis dodał(a): Jadzia
[2007-07-07]
 
Sposób przygotowania:
Skruszałe kuropatwy starannie oczyścić, posolić wewnątrz i włożyć do ich środków po kilka listków szałwii, następnie przyprawić po wierzchu.
Kuropatwę obłożyć dwoma plasterkami szynki i obwiązać nićmi.
Tak przygotowane kuropatwy włożyć do odpowiedniego rondla na rozgrzane masło i smażyć na małym ogniu.
Podsmażone kuropatwy polać winem i koniakiem, przyprawić szałwią, liśćmi laurowymi i włożyć na 20 min.
do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C.
Z upieczonych kuropatw zdjąć nici i usunąć plasterki szynki.
Sos przecedzić i na małym ogniu gotować w nim wątróbki.
Następnie wątróbki rozetrzeć z czosnkiem, włożyć z powrotem do sosu i trzymać na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Kuropatwy podawać na gorącej grzance, polane bardzo gorącym sosem.
   
Składniki:
2 kuropatwy i oddzielnie ich wątróbki,
2 grzanki z pszennego chleba,
4 plasterków tłustej, surowej szynki,
40 g masła i dodatkowo 20 g masła na grzanki,
2 liście laurowe,
2 gałązki szałwii,
1 ząbek posiekanego czosnku,
1 szkl. białego wytrawnego wina,
2 łyżki koniaku,
sól i pieprz.
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Dziczyzna - Przepis na Kuropatwy na grzankach

 
Telewizory
20_3