Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Bażant z nadzieniem
  Ocena: (3.9 pkt.) Oceniało 19 osób.

Przepis dodał(a): Dagmara
[2007-07-13]
 
Sposób przygotowania:
Skruszałego bażanta wymyć, natrzeć solą i zostawić na 2-3 godziny.
Przygotować nadzienie : utrzeć w misce jajka z drobno posiekaną wątróbką, dodać zmieloną cielęcinę, przesianą tartą bułkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, dokładnie wymieszać.

Nadziać nasolonego bażanta, zaszyć, owinąć cienkimi płatkami słoniny, obwiązać nitką, ułożyć w wysmarowanej tłuszczem brytfannie i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika.
Po 10-15 minutach polać tuszkę koniakiem.
Upieczonego bażanta wyjąć, podzielić na części, trzymać w cieple.
Do sosu spod bażanta wlać wino i gotować kilka minut, aby sos trochę odparował.
Sos podać w sosjerce.
   
Składniki:
bażant
sól
po kieliszku koniaku i czerwonego wina
15 dkg słoniny

Nadzienie:
2 jajka
20dkg cielęciny
3 wątróbki z drobiu
łyżka tartej bułki
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Dziczyzna - Przepis na Bażant z nadzieniem

 
Telewizory
20_5