Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Udka kurczaka z cytryną i czosnkiem
  Ocena: (5 pkt.) Oceniało 2 osób.

Przepis dodał(a): Daga
[2007-06-23]
 
Sposób przygotowania:
Wywar wlać do rondla i doprowadzić do wrzenia.
dodać ząbki czosnku , przykryć i gotować na małym ogniu przez 40 min.
na patelni rozgrzać masło i oliwę , na rozgrzany tłuszcz wyłożyć udka obrumieniać ze wszystkich stron .
Przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Rozgrzać piecyk do 190 stopni.
Odlać wywar i zachować.
Wokół kawałków kurczaka rozłożyć czosnek i plastry cytryny.
Do tłuszczu pozostałego na patelni po obrumienieniu kurczaka dosypać mąki i podsmażać , mieszając przez minutę.
Dolać wina ciągle mieszając i oskrobując dno patelni .
następnie dolać wywar.
Gotować , wciąż mieszając , aż sos zgęstnieje i stanie się jednolity w konsystencji.
Doprawić solą i pieprzem.
Polać mięso kurczaka i wstawić do piecyka na 40-45 min.
Jeśli sos jest zbyt rzadki , wyjąć udka i gotować go gwałtownie, aż odpowiednio zgęstnieje.
Posypać posiekaną natką pietruszki lub bazylią i podawać z gotowanymi młodymi ziemniakami lub ryżem.
   
Składniki:
1 i 1/2 szklanki wywaru z kurczaka
20 dużych ząbków czosnku
2 łyżki stołowe masła
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
8 udek kurczaka
1 cytryna, obrana ze skórki razem z warstwą miękiszu pod skórką i pokrojona na cienkie plasterki
2 łyżki stołowe mąki
2/3 szklanki białego wytrawnego wina
sól i mielony czarny pieprz
świeża natka pietruszki lub bazylia posiekana do przybrania
młode ziemniaki lub ryż jako dodatek.
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Drób - Przepis na Udka kurczaka z cytryną i czosnkiem

 

19_2