Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Perlica wenecka
  Ocena: (4.9 pkt.) Oceniało 16 osób.

Przepis dodał(a): DROP S.A.
[2008-01-25]
 
Sposób przygotowania:
Umytą perliczkę natrzeć dokładnie solą i pieprzem, włożyć do głębokiego naczynia żaroodpornego (lub brytfanny), polać roztopionym masłem i 3-4 łyżkami oleju, dodać pokrojoną w kostkę słoninę, go?dziki, oprószyć odrobiną startej gałki muszkatołowej.
Podroby i szyję gotować osobno do miękkości w osolonej wodzie i wystudzić, z szyi wydzielić mięso
i razem z podrobami drobno pokroić.
Perliczkę wstawić do gorącego piekarnika i zrumienić na ostrym ogniu 230°C, po czym zmniejszyć płomień 180°C i dodać do mięsa pokrojone w cząstki pomidory oraz wcześniej przygotowane mięso z szyi i podroby.
Całość podlać winem, przykryć folią aluminiową i dusić do miękkości polewając raz po raz sokiem spod pieczeni.
Następnie zdjąć folię, przypiec mięso na złoty kolor, wyjąć z sosu (sos nie powinien być zbyt gęsty).
Sos przecedzić przez sitko, odparować do konsystencji miodu, dodać przygotowane i rozdrobnione wcześniej podroby i mięso, doprawić solą, pieprzem i przelać do sosjerki.
Upieczoną perliczkę podawać z przysmażoną na maśle duszoną marchewką lub fasolką szparagową, ewentualnie ze smażonymi pieczarkami oraz ziemniakami posypanymi natką pietruszki.
   
Składniki:
tuszka perliczki wielkopolskiej (1,2 - 1,3 kg),
4 dag masła lub margaryny,
5 dag grubej słoniny w całości,
olej,
1 szklanka białego wytrawnego wina,
4-5 dużych pomidorów obranych ze skórki,
2-3 go?dziki,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
natka pietruszki
Uwagi:
liczba porcji / 4
czas przygotowania / 90 min.
stopień trudności / średniotrudne
kaloryczność / średniokaloryczne
 

 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Drób - Przepis na Perlica wenecka

 

19_22