Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Perlica po staropolsku
  Ocena: (5 pkt.) Oceniało 12 osób.

Przepis dodał(a): DROP S.A.
[2008-01-25]
 
Sposób przygotowania:
Tuszkę perliczki opłukać i osuszyć, naszpilkować słoniną, od wewnątrz nasmarować masłem, posypać solą, pieprzem i rozmarynem od wewnątrz i zewnątrz.
Od zewnątrz obłożyć szerokimi plastrami słoniny i owinąć nitką.
Odłożyć w chłodne miejsce na ok.
1 dobę.
Piec w piekarniku w foremce lub naczyniu żaroodpornym w temp.
180°C ok.
1 godzinę.
Pod koniec pieczenia, posypać tuszkę bułką tartą, zwiększyć temp.
Do 230°C i polewać rozpuszczonym masłem.
   
Składniki:
tuszka perliczki wielkopolskiej 1,3 - 1,5 kg,
15 dag słoniny (3-4 szerokie płaty, a resztę przygotować do szpilkowania),
2 dag bułki tartej,
10 dag masła,
sól, pieprz,
rozmaryn do smaku
Uwagi:
liczba porcji / 4
czas przygotowania / 90 min.
stopień trudności / średniotrudne
kaloryczność / średniokaloryczne
 

 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Drób - Przepis na Perlica po staropolsku

 
Telewizory
19_21