Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Filety z kurczaka w sosie pomarańczowym
  Ocena: (3 pkt.) Oceniało 4 osób.

Przepis dodał(a): Monia
[2007-07-19]
 
Sposób przygotowania:
Filety podzielić wzdłuż na połowę.
Umyć, natrzeć solą i pieprzem.
Smażyć na rozgrzanej patelni po ok.
8 min z każdej strony.
Marchewkę obrać, umyć, pokroić ukośnie w cienkie plasterki.
Włożyć do małej ilości osolonego wrzątku, gotować 8-10 min.
Mięso zdjąć z patelni, zabezpieczyć przed wystygnięciem (np.
w piekarniku).
Sos pozostały z patelni rozprowadzić sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
Dodać drobno pokruszone jagody jałowca, zagotować.
Mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać ze śmietaną.
Zagęścić sos, ponownie zagotować, doprawić solą i pieprzem na pikantnie.
Natkę pietruszki drobno posiekać.
Do ryżu i marchewki dodać pietruszkę.
Porozkładać na talerzach ryż, marchewkę i filety i polać sosem pomarańczowym.
Udekorować ziołami.
   
Składniki:
4 filety z piersi kurczaka,
szczypta soli,
pieprz, 2-3 łyżki oleju,
20 dag długoziarnistego ryżu z domieszką ryżu dzikiego (gotowanego na parze),
70 dag marchewki,
świeżo wyciśnięty sok z 2 dużych pomarańczy,
1/2 łyżki jagód jałowca,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
3 łyżki śmietany kremówki,
1 pęczek natki pietruszki.
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Drób - Przepis na Filety z kurczaka w sosie pomarańczowym

 
Telewizory
19_15