Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Burritos
  Ocena: (0 pkt.) Oceniało 0 osób.

Przepis dodał(a): Róża
[2007-07-11]
 
Sposób przygotowania:
Farsz:
Kurczaka pokrojonego w kostkę przyprawiamy na ostro i zostawiamy na parę godzin (taki jest najlepszy, ale można odrazu smażyć).
Wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię i smażymy chwilę na dużym ogniu.
Przekładamy do naczynia i smażymy pokrojony w kostkę czosnek i cebulę skrojoną w krążki.
Fasolę odcedzamy i wrzucamy na patelnię i wszystko razem smażymy.
Dodajemy pomidory i dalej smażymy.
Wszystkie składniki z patelni wrzucamy do naczynia z kurczakiem, doprawiamy DUZ? ILO?CI? papryki chili, papryką na ostro, pieprzem, itp.
i wszystko dusimy ok.
10 min.
Na koniec, przed podaniem wrzucamy bazylię, posypujemy pokrojonym szczypiorem.

Ciasto:
Ugniatamy ciasto z mąki i wody (proporcje wg uznania, zależy ile jest osób) z dodatkiem odrobiny oliwy.
Ciasto musi być sprężyste, miękkie.
Jeśli się klei, dosypujemy mąki.
Rozwałkowujemy kawałeczki ciasta na cienki, okrągły placek.
Taki placek pieczemy chwilę na małym ogniu na suchej patelni, przewracamy na drugą stronę.
Najlepiej odstawić ciasto na ok.
20 min.
i dopiero potem wałkować.

Na gotowy placek sypiemy starty ser (dużo sera), farsz, składamy w pół lub zawijamy i zjadamy albo polewamy sosem salsa - jeśli akurat mamy, śmietaną czy kechupem.
Można jeszcze posypać serem i zapiec 3-5 min.
w piekarniku - ale to wersja dla cierpliwych.

Można przyrządzać także z innym mięsem.
   
Składniki:
Farsz:
1 pierś z kurczaka
2 puszki czerwonej fasoli (można dodać jeszcze 1 puszkę, bedzie więcej)
1 puszka pomidorów
2-3 cebule
2 ząbki czosnku
20-30 dkg sera żółtego
1 papryczka chili lub przyprawa chili
przyprawa papryka na ostro
szczypior
pieprz, sól, bazylia, oregano, pół łyżeczki cynamonu
oliwa

Ciasto:
mąka, woda, oliwa
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Drób - Przepis na Burritos

 
Telewizory
19_6