Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Sorbet jagodowy
  Ocena: (3 pkt.) Oceniało 63 osób.

Przepis dodał(a): Ola
[2007-07-14]
 
Sposób przygotowania:
Przebrane jagody dokładnie umyć i osączyć na sicie.
W rondelku zagotować syrop z wody i cukru.
Wrzucić do niego owoce i gotować je na małym ogniu przez 10 minut.
Lekko przestudzić, a następnie przetrzeć przez sito i odstawić, by masa dokładnie ostygła.
Z białka ubić sztywną pianę i wymieszać ją z ugotowanymi i przetartymi jagodami.
Dodać likier do smaku, jeszcze raz zamieszać i przełożyć do formy, w której masa będzie się mroziła.
Po trzech godzinach wyjąć sorbet z zamrażalnika i odstawić na 10 minut.
Gdy lekko zmięknie, skruszyć masę szpikulcem, a następnie rozdrobnić, np.
łyżką do lodów.
Tak przygotowaną masę ponownie włożyć do lodówki i mrozić jeszcze przez godzinę.
   
Składniki:
600 g jagód,
200 g cukru,
300 ml wody,
50 ml likieru porzeczkowego,
białko,
świeże owoce do przybrania, np. truskawki lub poziomki
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Desery Zimne - Przepis na Sorbet jagodowy

 
Telewizory
33_14