Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Ptasie mleczko (4 kolory)
  Ocena: (5 pkt.) Oceniało 8 osób.

Przepis dodał(a): :-)BARBARA
[2009-10-15]
 
Sposób przygotowania:
Na samym początku zrobić galaretkę wg przepisu na opakowaniu, następnie 3 łyżki żelatyny rozpuścic w gorącej wodzie, ostudzić i podzielić na 3 równe części.
MASA ZÓ£TA: 2 białka ubić z 4 łyżkami cukru , dodać 2 zółtka ,połowę cukru waniliowego i szczyptę kwasku cytrynowego.
Do masy dodać 1 część żelatyny , wymieszać i wylać do tortownicy (ok 24 cm srednicy).
Wstawić do lodówki.
BR¡ZOWA MASA: 2 białka ubić z 4 łyżkami cukru, dodać zółtka, 2 łyżki kakao, 2 cześć żelatyny, wymieszać, wylać na zastygniętą zółtą masę.
BIA£A MASA: śmietane ubić z 4 łyżkami cukru, dodac cukier waniliowy, 3 cześć żelatyny, wymieszać i wylac na masę brazową.
Poczekać aż masa zastygnie nałozyć galaretkę wstawić do lodówki do zastygniecia.
   
Składniki:
3 łyżki żelatyny,
4 jajka,
1.5 cukru waniliowego,
szczypta kwasku cytrynowego,
2 łyżki kakao,
200 ml kwaśnej śmietany (zimna),
12 łyżek cukru,
galaretka o dowolnym smaku
Uwagi:
Dobry deser dla dzieci, moja córka go uwielbia. Na spod można wyłozyć biszkopty lub herbatniki. Smacznego.
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Desery Zimne - Przepis na Ptasie mleczko (4 kolory)

 

33_17