Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Gruszki w sosie waniliowym
  Ocena: (4.2 pkt.) Oceniało 12 osób.

Przepis dodał(a): Wiolka
[2007-07-14]
 
Sposób przygotowania:
Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne.
Włożyć do garnka z wrzącą wodą, ugotować, odcedzić, ułożyć w szklanych salaterkach lub pucharkach, ostudzić, oziębić w lodówce.
¯ółtka ubić do białości z dodatkiem połowy przewidzianej ilości cukru.
Mleko i śmietankę zagotować z dodatkiem pozostałego cukru.
Wrzący płyn wlewać do ubitych żółtek, ubijając szybko trzepaczką.
Naczynie z masą wstawić do garnka z wrzącą wodą i ubijać, aż masa zgęstnieje.
Ostudzić, oziębić w lodówce.
Sos wymieszać z cukrem waniliowym i zalać nim owoce.
Dowolnie udekorować, np.
konfiturami, rurkami waflowymi, kiwi lub biszkoptami.
Porcje dla dorosłych można polać likierem owocowym lub kakaowym.
   
Składniki:
4 duże gruszki
20 dag cukru
szklanka mleka
3 żółtka
2 torebki cukru waniliowego
pół szklanki słodkiej kremówki
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Desery Zimne - Przepis na Gruszki w sosie waniliowym

 
Telewizory
33_11