Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Deser malinowo-jagodowy
  Ocena: (3 pkt.) Oceniało 5 osób.

Przepis dodał(a): Kama
[2007-07-06]
 
Sposób przygotowania:
¯ółtka ubić z 150 g cukru i cukrem waniliowym.
Mieszając, wlewać wrzące mleko.
Podgrzać.
Masę przecedzić, podzielić na 3 części.
¯elatynę rozpuścić w 6 łyżkach wody, ostudzić, podzielić na 3 porcje.
125 g cukru zagotować ze 125 ml wody.
Syrop ostudzić i podzielić na 2 części.
Jedną część wymieszać ze zmiksowanymi jagodami, drugą - z malinami.
Każdy z owocowych musów wymieszać z jedną częścią jajecznej masy i dodać po porcji żelatyny.
Ostatnią porcję połączyć z pozostałym jajecznym kremem.
?mietanę ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym.
Odłożyć 3 łyżki.
Resztę podzielić na 3 części i dodać do każdego kremu.
Wstawić do lodówki.
Wokół brzegu wyłożonej folią tortownicy nałożyć warstwę bitej śmietany i powkładać w nią biszkopty, przycięte to 2/3 wysokości.
Spód posypać resztą pokruszonych biszkoptów.
Zastygające kremy lekko wymieszać i przełożyć do tortownicy.
Wstawić na 6 godzin do lodówki.
   
Składniki:
750 ml mleka
9 żółtek
350 g cukru
2 torebki cukru waniliowego
400 g czarnych jagód
400 g malin
10 łyżeczek żelatyny
1 l śmietany
200 g podłużnych biszkoptów
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Desery Zimne - Przepis na Deser malinowo-jagodowy

 
Telewizory
33_8