Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Naleśniki czekoladowe
  Ocena: (2.5 pkt.) Oceniało 16 osób.

Przepis dodał(a): Karolcia
[2007-06-26]
 
Sposób przygotowania:
Ciasto:Mąkę przesiać, połączyć z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodać jaja ubite z odrobiną soli.
Dodać mleko, alkohol, stopione masło oraz oliwę.
Ciasto wymieszać dokładnie i odstawić na 2 godziny.


Nadzienie:Czekoladę pokroć w małe kawałeczki i rozpuścić w nagrzanym garnuszku (garnuszek włożyć do większego garnka wypełnionego wodą i tak ogrzewać).
Wymieszać, dodać cukier, mleko, śmietanę i orzechy.
Ogrzewać dalej ciągle mieszając, aż do granicy wrzenia.
Zdjąć z ognia, ale trzymać w cieple, aby sos nie zgęstniał.

Naleśniki usmażyć na maśle.
Gotowe naleśniki smarować masą czekoladową zawijać w rożki i podawać gorące, posypane płatkami z czekolady.
   
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
500 ml mleka
3 jaja
2 łyżki stopionego masła
2 łyżki oliwy
2 łyżki cukru pudru
1/2 torebki cukru waniliowego
25 ml rumu lub koniaku
1 łyżka masła do smażenia
50 g płatków czekoladowych do przybrania

nadzienie:
100 g czekolady
100 ml mleka
1 łyżka śmietany
2 łyżki cukru
1 łyzka masła
50 g zmielonych orzechów włoskich
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Desery z Alkoholem - Przepis na Naleśniki czekoladowe

 
Telewizory
34_1