Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Mus czekoladowy
  Ocena: (4.7 pkt.) Oceniało 43 osób.

Przepis dodał(a): Renata
[2007-07-14]
 
Sposób przygotowania:
Do rondla wrzucić posiekaną drobno czekoladę, brandy i wodę.
Ustawić na małym ogniu i podgrzewać, wciąż mieszając aż powstanie gęsta masa.
Zdjąć z ognia, dodać masło i dokładnie utrzeć.
Dodawać po jednym żółtku i energicznie mieszać do momentu aż powstanie gładka masa.
Odstawić do ostygnięcia.

Do suchej miski wlać białka i ubić je na sztywą pianę, dodając przed końcem ubijania cukier.
Do masy czekoladowej dodać kilka łyżek piany i dokładnie wymieszać.

Ubić schłodzoną śmietanę (36 %).
Przełożyć ją do masy czekoladowej, dodać pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszać.
Masę przekładać do małych miseczek, każdą z nich przykryć folią spożywczą i chłodzić ok.
3 godzin.
   
Składniki:
200 g czekolady deserowej (2 tabliczki)
2 łyżki brandy, cointreau lub grand marnier
4 łyżki wody mineralnej
30 g masła
3 jaja
55 g cukru
125 ml śmietanki kremówki
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Desery z Alkoholem - Przepis na Mus czekoladowy

 

34_10