Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Deser ze śliwkami
  Ocena: (5 pkt.) Oceniało 5 osób.

Przepis dodał(a): Judyta
[2007-07-14]
 
Sposób przygotowania:
Ryż opłukać, gotować przez 3 minuty w wodzie bez soli.
Odcedzić, przelać zimną wodą.
Podgrzać mleko, wrzucając do niego miąższ z przeciętej na pół wanilii.
Gdy zacznie wrzeć, wsypać ryż.
Gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez 35 minut.
Kiedy ryż się ugotuje, dodać do niego połowę cukru, łyżkę masła i wymieszać.
Ze śliwek usunąć pestki.
Naczynie do zapiekania posmarować lekko masłem i przełożyć do niego ryż, na środku ułożyć śliwki i polać niewielką ilością wiśniówki.
Białka ubić na sztywną pianę, dodając pozostałą część cukru.
Wyłożyć pianę na śliwki.
Zapiekać na złotawy kolor w niezbyt gorącym piekarniku przez 15 minut.
Deser podawać ciepły.
   
Składniki:
500 g suszonych śliwek
2 łyżki masła
75 g ryżu
laska wanilii
1/2 l mleka
3 białka
150 g cukru
wiśniówka
Uwagi:
Do piany można dodać łyżeczkę wiórków kokosowych.
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Desery z Alkoholem - Przepis na Deser ze śliwkami

 

34_8