Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Budyń orzechowy
  Ocena: (5 pkt.) Oceniało 402 osób.

Przepis dodał(a): Kamila
[2007-07-03]
 
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy formę budyniową, smarujemy formę i posypujemy ją mąką.
Siekamy skórkę pomarańczową.
Orzechy mielemy.
¯ółtka ucieramy z cukrem, mieszamy ze skórką pomarańczową.
Ubijamy pianę z białek, wykładamy na żółtka, wysypujemy orzechy i posypujemy 2 dag tartej bułki.
Masę tę lekko mieszamy, wkładamy do formy budyniowej i gotujemy na parze 45 minut.
Gotowy budyń wykładamy na okrągły półmisek.
Podajemy z sosem waniliowym.
   
Składniki:
4 jaja
10 dag orzechów włoskich łuskanych
4 dag skórki pomarańczowej
8 dag cukru
2 dag tartej bułki
2 dag tartej bułki do wysypania formy
1 dag tłuszczu do posmarowania form
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Desery Ciepłe - Przepis na Budyń orzechowy

 
Telewizory
32_7