Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Brzoskwiniowe delicje
  Ocena: (4 pkt.) Oceniało 8 osób.

Przepis dodał(a): Magda
[2007-06-26]
 
Sposób przygotowania:
Brzoskwinie dokładnie umyj w bierzącej ciepłej wodzie.
Zagotuj w garnku wodę i na chwilkę zanurz w niej brzoskwinie, następnie przelej zimną wpdą i obierz ze skórki.
Brzoskwinie pokrój na ćwiartki pestki wyrzuć.
Miód podgrzej w rondelku i włóż do niego ćwiartki brzoskwiń.
Posyp je starta skórką cytryny i na koniec oprósz cynamonem.
Całość doprowad? do wrzenia, a następnie duś pod przykryciem na małym ogniu, aż zmiękną 5 - 10 minut.
Po tym czasie odstaw aby ostygły.
W tym samym czasie na suchej patelni upraż migdały i dodaj je do brzoskwiń.
Delikatnie wymieszaj całość.
Sos: ?mietanę z jogurtem wymieszaj dokładnie, dodaj cukier i sok z cytryny.
Dobrze schłod?, a następnie dokładnie ubij mikserem.
Podawaj w osobnym naczyniu.
   
Składniki:
1 kg brzoskwiń
4 łyżki stołowe miodu
5 dag łuskanych migdałów
skórka starta z jednej cytryny
szczypta cynamonu

sos:
150 g śmietany
200 g naturalnego jogurtu
cukier do smaku
sok z cytryny
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Desery Ciepłe - Przepis na Brzoskwiniowe delicje

 

32_4