Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Bezy
  Ocena: (4.4 pkt.) Oceniało 600 osób.

Przepis dodał(a): Kaśka
[2007-07-03]
 
Sposób przygotowania:
Białka ubijać, dodając po jednej łyżce cukier puder.
Dodać sok cytrynowy.
Ubijać, aż masa będzie gładka, sztywna i utrzyma się w odwróconej do góry dnem misce.
Nagrzać piekarnik do temp.
120 st.
C.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Pianę najlepiej nałożyć do szprycy i wyciskając formować małe gwiazdki, kropki, serduszka.
Piec (wysuszać) ok.
45 min.
Pozostawić do ostygnięcia.
Bezy można podawać z owocami (truskawki, maliny, brzoskwinie), lodami, przekładać kremem czekoladowym z bitą śmietaną.Do masy bezowej można dodawać różne składniki: kakao, zmielone orzechy, niewielką ilość rozpuszczonej kawy, trochę soku malinowego lub wiśniowego.
Po upieczeniu bezy będą miały różne smaki.
Bezy upieczone w kształcie dużych płaskich kół stanowią bazę tortów.
Bezowe kręgi smarujemy serkiem waniliowym z owocami, bitą śmietaną, kremami maślanymi.
   
Składniki:
4 białka
250 dag cukru pudru
1 łyżeczka soku cytrynowego
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Desery Ciepłe - Przepis na Bezy

 

32_6