Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Zapiekanka z cukinii
  Ocena: (0 pkt.) Oceniało 0 osób.

Przepis dodał(a): Magda
[2007-07-19]
 
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy klasyczne ragout: podsmażamy cebulkę na oliwie, dodajemy mięso mielone i przecier pomidorowy.
Doprawiamy do smaku i gotujemy ok.
1 godz.
(trochę bardziej gęste).
Cukinie ze skórką kroimy na kawałki 3-4 cm i gotujemy ok.
5 min we wrzątku, odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy: 50 g masła rozgrzać, dodać 50 g mąki i pomału wlać 200 g podgrzanego mleka.
Wszystko razem zagotować, tak aby nie powstały grudki (ma być gęste).
W naczyniu żaroodpornym ułożyć cukinie (na stojąco), na nie ragout i na koniec sos beszamelowy.
Mozna posypać serem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok.
30-40 min, aż się zarumieni.
   
Składniki:
1 kg cukinii zielonej,
0,5 kg mięsa mielonego,
cebula,
przecier pomidorowy,
sos beszamelowy
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Dania Warzywne - Przepis na Zapiekanka z cukinii

 
Telewizory
24_18