Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Ruskie pierogi
  Ocena: (3.8 pkt.) Oceniało 18 osób.

Przepis dodał(a): Agusia
[2007-07-04]
 
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
Cebule obrać, posiekać i zeszklić na maśle wraz z przecisniętym przez praskę czosnkiem.
Połączyć z ze zmielonym twarogiem, przetartymi ziemniakami.
Doprawic mocno do smaku solą i pieprzem.
Z mąki, żółtek i wody oraz odrobiny soli zagnieść ciasto, wyrabiać je przez ok.
5 minut.
Następnie cienko rozwałkować, dużą szklanką wycinać kółka.
Na każde z nich nakładać po łyżceczce farszu i dokładnie sklejać.
Gotować w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną oleju do momentu aż wypłyną na wierzch.
   
Składniki:
ciasto:
400 g mąki
2 żółtka
3/4 szklanki letniej wody

nadzienie:
750 g ziemniaków
250 g twarogu
2 cebule
1 ząbek czosnku
2 łyzki masła
1 łyżka oleju
sól, pieprz
Uwagi:
Podawać z podsmażoną cebulką
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Dania Warzywne - Przepis na Ruskie pierogi

 

24_5