Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Kalafior zapiekany pod beszamelem
  Ocena: (3 pkt.) Oceniało 4 osób.

Przepis dodał(a): Emila
[2007-08-01]
 
Sposób przygotowania:
Kalafior umyć, oczyścić.
Moczyć przez ok.
10 minut w mocno osolonej wodzie.
nastepnie odsączyć i przez ok.
5 - 8 minut gotować - również w całości - w dużej ilości osolonego wrzątku.
Kalafior musi być średnio mięki, nie może się rozpadać.
Dokładnie odsączyć.
Przygotować beszamel: masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i dokładnie połączyć.
Smażyć przez chwilę, po czym zdjąć z ognia.
Dodawać stopniowo mleko i mieszać, aby nie powstały grudki.
Podgrzać do zagotowania, cały czas mieszając.
Sos musi być dość gęty, aby nie spływał z kalafiora.
Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową.

Okrągłe naczynie do zapiekanie wysmarować tłuszczem, przełożyć do niego kalafiora i równomiernie polac sosem.
Posypać tartym serem i galką.
Zapiekać przez 35 - 40 minut w temperturze ok.
180 stopni.

Tak przyrządzonego kalafiora można podawać z ziemniakami z wody i surówkami.
   
Składniki:
1 średni kalafior
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
1 szklanka mleka
1 łyzka soku z cytryny
1 szklanka tartego żółtego sera
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
tłuszcz od smarowania naczynia
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Dania Warzywne - Przepis na Kalafior zapiekany pod beszamelem

 

24_28