Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Kalafior w sosie holenderskim
  Ocena: (5 pkt.) Oceniało 4 osób.

Przepis dodał(a): Aga
[2007-08-01]
 
Sposób przygotowania:
Kalafiory ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyzeczki cukru.

Masło utrzeć z zółtkami.
W małym garnku zagotować bulion, wino, pieprz, sól i odrobinę gałki.
Wstawić do większego garnka z wrzątkiem.
Porcjami dodawać utarte masło i ubijać trzepaczką, aż sos zgęstnieje.
Nie doprowadzać do wrzenia, gdyż zółtka się zważą.
Po zdjeciu z ognia doprawić sokiem z cytryny.

Kalafiory dobrze osączyć z wody, ułożyć na ogrzanym połmisku, polać goracym sosem.
   
Składniki:
2 kalafiory,
cukier, sól.

Sos:
5 zółtek,
2 łyzki masła,
125 ml bulionu,
125 ml białego wytrawnego wina,
1/2 cytryny,
gałka muszkatołowa, sól, biały pieprz
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Dania Warzywne - Przepis na Kalafior w sosie holenderskim

 
Telewizory
24_30