Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Kabaczek duszony
  Ocena: (3.5 pkt.) Oceniało 4 osób.

Przepis dodał(a): Seti
[2007-06-23]
 
Sposób przygotowania:
Kabaczek obrać przekroić wzdłuż, łyżeczką usunąć nasiona.
Pokrajać w kostkę o boku 2 cm.
Obgotować przez 2 min.
w osolonej, wrzącej wodzić (1/2 łyżeczki soli na litr wody).
Osaczyć.
W rondlu z rozgrzanym olejem smażyć wymieszane: cebulę, czosnek, sól, pieprz i zieloną pietruszkę.
Nie dopuścić do zrumienienia.
Włożyć kabaczek, wymieszać i dusić pod przykryciem około 20 min.
Podawać ż ryżem ugotowanym na sypko lub świeżym białym pieczywem i zieloną sałatą.
   
Składniki:
1 kabaczek (około1/2 kg)
2 łyżki oleju jadalnego
1 średnia cebula drobno posiekana
1 roztarty ząbek czosnku
szczypta soli i pieprzu
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
1/4 przecieru pomidorowego
1 łyżeczka octu (6 %)
2 łyżeczki wody
1 i 1/2 łyżki przyprawy maggi
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Dania Warzywne - Przepis na Kabaczek duszony

 

24_1