Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Gołąbki z ryżem i grzybami
  Ocena: (4.8 pkt.) Oceniało 42 osób.

Przepis dodał(a): Madzia
[2007-07-12]
 
Sposób przygotowania:
Kapustę oczyść z uszkodzonych wierzchnich liści, umyj, wytnij u nasady głąb, włóż do głębokiego garnka i zalej wrzątkiem.
Duś pod przykryciem 30-40 minut, potem ostud?.
Ryż opłucz na sicie i ugotuj w dużej ilości osolonej wody na półtwardo, odced? i ostud?.
Umyj (w zimnej wodzie grzyby), włóż je do garnka, zalej wrzątkiem, gotuj 30 minut, następnie odced?, ostud? i posiekaj.
Cebulę obierz, drobno pokrój.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj cebulę i smaż, aż zacznie się rumienić.
Wymieszaj ryż, grzyby i cebulę, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Z kapusty ostrożnie zdejmij liście (15 sztuk), z każdego zetnij nerw liściowy.
Na środek liścia nałóż nadzienie (po 2 łyżki), zagnij boki liścia (opierając o nadzienie) i zwiń ciasno w rulonik.
Na dnie szerokiego, płaskiego rondla połóż 2-3 liście kapusty, na nich w dwóch warstwach gołąbki.
Zalej wrzątkiem lub wywarem z gotowania kapusty (wlej tyle płynu, by prawie przykrył gołąbki), dodaj liść laurowy oraz rozkruszoną kostkę bulionową, pieprz i Jarzynkę.
Z wierzchu połóż 1-2 liście kapusty, zagotuj.
Rondel wstaw na płytkę ochronną, przykryj i gotuj na małym ogniu 1-1,5 godziny, aż kapusta będzie miękka.
Na patelni rozgrzej pozostały tłuszcz (po łyżce oliwy i masła), wsyp mąkę i smaż, mieszając, 2-3 minuty, na koniec wystud?.
Do gołąbków dodaj koncentrat pomidorowy wymieszany z kilkoma łyżkami wywaru lub wody oraz zasmażkę, całość zagotuj.
Gołąbki podawaj posypane drobno posiekaną natką pietruszki.
   
Składniki:
główka białej kapusty (około 1,5 kg)
1,5 szklanki ryżu
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżka masła
cebula
3 dag suszonych grzybów
łyżka mąki
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
bulion warzywny
łyżeczka Jarzynki
liść laurowy
natka pietruszki
sól pieprz
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Dania Warzywne - Przepis na Gołąbki z ryżem i grzybami

 

24_10