Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Fasolka szparagowa zapiekana
  Ocena: (2 pkt.) Oceniało 2 osób.

Przepis dodał(a): Milena
[2007-08-01]
 
Sposób przygotowania:
Formę do zapiekania obficie smarujemy tłuszczem, rozkładamy dokładnie odsączoną fasolkę.
Przygotowujemy sos: na rozgrzanym oleju smażymy pokrojony w kostkę boczek, zrumieniony wyjmujemy łyżką cedzakową, skwarkami posypujemy fasolkę.
Na tłuszcz wrzucamy pokrojony w cienkie półkrążki por i zasmażamy, często mieszając.
Gdy por nabierze złotawej barwy, dodajemy śmietanę, przyprawy, koperek, gorącym sosem zalewamy fasolkę, powierzchnię wyrównujemy, posypujemy tartą bułką i wstawiamy do nagrzanego do temp.
200 stopni piekarnika na 20 min.
Podajemy, gdy tarta bułka na wierzchu lekko sie zrumieni.
   
Składniki:
puszka fasolki szparagowej w zalewie

sos:
10 dag chudego, wędzonego boczku
biała część dużego pora
2 łyżki oleju
1/2 szklanki śmietany
łyżka posiekanego koperku
2 łyżki tartej bułki
tłuszcz do wysmarowania formy
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Dania Warzywne - Przepis na Fasolka szparagowa zapiekana

 
Telewizory
24_35