Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Fasolka szparagowa po prowansalsku
  Ocena: (3.8 pkt.) Oceniało 5 osób.

Przepis dodał(a): Wiktoria
[2007-07-14]
 
Sposób przygotowania:
Fasolkę umyć.
Pozbawić końcówek i łyka.
Pokroić na 4 cm kawałki.
Ugotować do miękkości w osolonej i lekko posłodzonej wodzie.
Odcedzić.
Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki.
Miąższ pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Podsmażyć na oliwie wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, na jasno złoty kolor.
Wrzucić pomidory i tymianek.
Podprawić solą i pieprzem.
Dusić przez ok 10 min.
Dodać ugotowaną fasolkę.
Dusić jeszcze przez ok 5 min.
Posypać posiekaną natką pietruszki.
   
Składniki:
60 dag żółtej fasoli szparagowej
35 dag dojrzałych pomidorów
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 średnie cebule
1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Dania Warzywne - Przepis na Fasolka szparagowa po prowansalsku

 

24_11