Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Cukinia zapiekana z ziemniakami
  Ocena: (3 pkt.) Oceniało 3 osób.

Przepis dodał(a): Aśka
[2007-08-01]
 
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać gotować do miękkości w osolonym wrzątku.
Następnie z odsączonych ziemniaków, mleka i masła przyrządzić piure.
Doprawić je do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Cukinie umyć, pokroić na plastry grubości 1 cm.
Posyać solą i pieprzem.
Koperek umyć i posiekać niezbyt drobno.
Białka oddzielic od zółtek i ubić na sztywną pianę.
¯ółtka i owczy ser połączyć z ziemniaczanym piure, a następnie deliktanie dodawać pianę z białek.
Doprawić do smaku.

Plastry cukini rozłożyć w nasmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu, posypać koperkiem i nałożyć warstwę piure.
Tak postępować do wyczerpania składników.
Na wierzchu powinna znale?ć się jednak warstwa piure.
Zapiekać ok.
40 minut w temperaturze 200 stopni.
   
Składniki:
500 g ziemniaków
pół szklanki mleka
2 łyżki masła
200 g sera feta
2 młode cukinie
2 jajka
pęczek koperku
tłuszcz do smarowania formy
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Dania Warzywne - Przepis na Cukinia zapiekana z ziemniakami

 
Telewizory
24_27