Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Cukinia nadziewna mięsem
  Ocena: (4.8 pkt.) Oceniało 111 osób.

Przepis dodał(a): Czesia
[2007-07-12]
 
Sposób przygotowania:
Cukinie umyj (nie obieraj ze skóry), przekrój wzdłuż na połówki, wydrąż, osól i odstaw na 5-10 minut.
Umyj papryki, oczyść je z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę.
Pomidor sparz wrzątkiem i - po zdjęciu skórki - potnij na małe kawałki, a czosnek obierz i drobniutko posiekaj.
Włącz piekarnik, by nagrzał się do temperatury 180°C i wysmaruj masłem żaroodporne naczynie.
Cukinie osusz papierowym ręcznikiem.
Natomiast mięso wymieszaj z czosnkiem, połową posiekanej papryki i jajem, dopraw solą i pieprzem, i dokładnie wyrób farsz.
Pozostaje Ci wypełnić nim cukinie, ułożyć je w naczyniu, zalać gorącym bulionem i wstawić do piekarnika (górna półka) na 20-25 minut.
Po 10 minutach przykryj naczynie pokrywką lub folią aluminiową.
Podczas zapiekania cukini przygotuj sos: w rondelku rozgrzej oliwę (olej), podsmaż pozostałą paprykę (2 minuty), dodaj pomidory, zagotuj, przypraw solą, pieprzem, bazylią i oregano.
Sos taki gotuje się na średnim ogniu, ciągle mieszając, do zgęstnienia (odparowania trzeciej części).
Polejesz nim cukinie przed podaniem do stołu.
   
Składniki:
4 małe cukinie (po 20 dag każda)
2 papryki czerwone
50 dag pomidorów lub puszka pomidorów w zalewie
40 dag mielonego mięsa (cielęciny lub wieprzowiny)
bulion warzywny
ząbek czosnku
jajo
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
łyżka masła
oregano
bazylia
sól
pieprz
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Dania Warzywne - Przepis na Cukinia nadziewna mięsem

 

24_6