Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Bób z grzybami
  Ocena: (0 pkt.) Oceniało 0 osób.

Przepis dodał(a): Kaśka
[2007-08-01]
 
Sposób przygotowania:
Bób ugotować, obrać ze skórki,
Umyte i osuszone grzyby pokroić w paseczki, mniejsze pozostawić w całości.
W rondlu stopić margarynę, zeszklić na niej drobno posiekaną cebulę, dodać grzyby i chwilę smażyć, mieszając.
Posolić, dodać pieprz i bulion.

Dusić na małym ogniu, aż grzyby będą prawie miękkie.
Dodać bób, wymieszać i chwilę dusić razem.
Mąkę rozprowadzić śmietaną, wlać do potrawy i zagotować.
Doprawić do smaku pieprzem i solą, posypać natką pietruszki.
   
Składniki:
50 dag bobu
50 dag świeżych grzybów (np. pieczarki, maślaki, podgrzybki)
szklanka bulionu
pół szklanki śmietany (np. 18%, sprawdza się też 12%)
2 cebule
2 łyżki margaryny
łyżka mąki
3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Dania Warzywne - Przepis na Bób z grzybami

 

24_36