Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Wigilijny karp faszerowany
  Ocena: (3 pkt.) Oceniało 7 osób.

Przepis dodał(a): Aśka
[2007-12-18]
 
Sposób przygotowania:
Posiekaj cebulę, podsmaż (5 minut) na połowie rozgrzanego masła, często mieszając (ogień nie może być za duży).
Dodaj umyte, pokrojone grzyby i smaż dalsze 5 minut.
Dodaj natkę.
bułkę, sól, pieprz i roztarty tymianek.
Oczyszczone i opłukane ryby nadziej przygotowanym farszem i zaszyj bawełnianą nicią lub zepnij wykałaczkami.
Obtocz w mące.
smaż do zrumienienia z obu stron na pozostałym maśle.
Następnie lu?no zawiń każdą rybę w folię aluminiową, włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut w temp.
180CC.
Rozwiń ryby z folii i piecz jeszcze przez 5-7 minut aby się ładnie przyrumieniły.
Karpie udekoruj kawałkami cytryny i skrop odrobiną cytrynowego soku.
Możesz podawać ze świeżą chałką posmarowaną masłem.
   
Składniki:
2 średnie wypatroszone karpie
8 łyżek masła
1 cebula
25 dag pieczarek
1 łyżka posiekanej natki
2 szklanki bułki (np. kajzerki okrojonej ze skórki) pokrojonej w kostkę
3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki roztartego suszonego tymianku
1/2 szklanki mąki
2 łyżki soku z cytryny
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Dania Rybne - Przepis na Wigilijny karp faszerowany

 

23_15