Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

£osoś z sosem ogórkowym
  Ocena: (2.8 pkt.) Oceniało 7 osób.

Przepis dodał(a): Jagoda
[2007-07-16]
 
Sposób przygotowania:
W dużej głębokiej patelni, połączyć wodę, wino, ocet, cebulę, marchewkę, pietruszkę, tymianek, ziarna pieprzu, liście laurowe, 2 i 1/4 łyżeczki soli.
Przykryć I doprowadzić mieszaninę do wrzenia.
Zmniejszyć temperaturę I gotować przez 10 minut.


W międzyczasie pokrojony ogórek wymieszać z resztą soli.
Pozostawić na 10 minut.
Rozgnieść ogórek ręką dodać jogurt, czosnek, miętę, pieprz mielony.
Ochłodzić przed podaniem.


Dodać rybę do rondla.
Dusić pod przykryciem, około 4 minuty.
Zestawić rondel z ognia i pozostawić rybę w wywarze przez 2 minuty.
Przenieść rybę na talerz.
Podawać z przygotowanym sosem ogórkowym.
Posypać czerwoną papryką.
   
Składniki:
1.6 l wody
1 szklanki białego wytrawnego wina
3 łyżki octu
1 pokrojona cebula
1 pokrojona marchewka
9 pietruszek
3/4 łyżeczki suszonego tymianku
1/4 łyżeczki ziaren pieprzu
3 liście laurowe
3 łyżeczki soli
1 ogórek obrany, pozbawiony nasion i starty
1 3/4 szklanki jogurtu
1 ząbek czosnku-rozgnieciony
2 łyżki pokrojonej świeżej mięty
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1kg filetów z łososia(filet pokrojony na 4 kawałki)
1/8 łyżeczki papryki
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Dania Rybne - Przepis na £osoś z sosem ogórkowym

 

23_10