Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

£osoś w sosie szczypiorkowym
  Ocena: (3 pkt.) Oceniało 6 osób.

Przepis dodał(a): Hela
[2007-06-23]
 
Sposób przygotowania:
Ustawiamy piekarnik na 225¨C W międzyczasie przygotujemy sos; zmieszaj kostki, wode, tymianek, biały pieprz, liść laurowy w rondelku i gotuj przez 15-20 min .
Przeced?.
Obierz i drobno posiekaj cebule , przysmaż ja na części masła aby była miękka i przezroczysta.
jak będzie gotowa zmieszaj ja z bulionem i winem.
gotuj pod przykryciem na mocnym ogniu do momentu aż zostanie ok 1 ½ dl.
Dodaj śmietanę i gotuj aż sos zgęstnieje.
Oczyszczonego łososia podziel na porcje i ułóż obok siebie w wysmarowanej lekko formie .
Posyp sola i pieprzem.
posmaruj tłuszczem papier do pieczenia i połóż na rybę .
Przytnij papier by pasował do formy.
Do tego momentu można przygotować i wstawić rybę do lodówki.
Piec rybę w około 15 min, odlej powstały płyn z formy.
Podgrzej sos jeśli trzeba.
Do ciepłego sosu dodawaj małymi porcjami masło stale mieszając.
Po dodaniu masła nie należy sosu podgrzewać Domieszaj szczypiorek i polej sosem rybę.
Polecam gotowane ziemniaki, marchewkę z groszliem, cytryną i zieloną sałatę jako dodatki
   
Składniki:
1 kg łososia bez ości
sól i pieprz
Sos:
1½ rybnej kostki bulionowej
4 dl wody
1 dl cienko pokrojonego pora
½ łyżeczki tymianku
6-8 ziaren białego pieprzu
2 małe liście laurowe
2-3 cebulki szalotki
4 dl wytrawnego białego wina
3 dl słodkiej śmietany
50 g masła
3 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Dania Rybne - Przepis na £osoś w sosie szczypiorkowym

 

23_1