Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Karp w migdałowej panierce
  Ocena: (4.8 pkt.) Oceniało 54 osób.

Przepis dodał(a): Marzena
[2007-07-10]
 
Sposób przygotowania:
Karpia sprawić, usunąć łeb, skrzela i płetwy, opłukać.
Pokroić w dzwonka, osolić, oprószyć pieprzem.
Wstawić na 24 godziny do lodówki.
Migdały sparzyć, obrać, wysuszyć w ciepłym piekarniku, a następnie zemleć.
Bułkę przesiać przez sitko.
Wymieszać z migdałami.
Jajka zmiksować z mlekiem.
Dzwonka ryby wytrzeć w papierowy ręcznik.
Oprószyć mąką, a następnie zanurzyć w jajku i obtoczyć w bułce wymieszanej z migdałami.
Rybę usmażyć z obu stron na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju.
Pod koniec smażenia do ryby dodać masło.
Karpia podawać, np.
na wigilijną kolację, z ziemniakami i kapustą z grzybami.
   
Składniki:
1 i 1/4 kg karpia
50 g migdałów
2 łyżki bułki tartej
2 jajka
2 łyżki mąki
2 łyżki mleka
sól
biały pieprz
olej do smażenia
łyżka masła
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Dania Rybne - Przepis na Karp w migdałowej panierce

 

23_8