Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Karp w galarecie
  Ocena: (3 pkt.) Oceniało 2 osób.

Przepis dodał(a): Bożena
[2007-07-04]
 
Sposób przygotowania:
Włoszczynznę umyć i obrać.
Cebule obrać i wbitą na widelec opiec nad ogniem.
Warzywa zalać litrem wody, dodać ziele angielskie i sól.
Gotować przez ok.
1 godzinę.
Wywar odcedzić, zachować jednak marchewkę.
Filety z karpia pokroić w dzwonka i dodać do wywaru z warzyw.
Gotować na małym ogniu przez 20 minut.
Karpia wyjąć, osączyć, usunąć ości.

Formę keksową wyłożyć dużym kawałkiem folii.
Układać na niej warstwami rybę, plasterki ugotowanej marchewki, dekorując każdą wartwę koperkiem.
2 szklanki wywaru rybno - warzywnego przecedzić, a następnie wymieszać z żelatyną i winem.
Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Wystudzić i tężejącą masę wlać do formy.
Chłodzić w lodówce.
Potrawę przełożyć na półmisek i udekorować kawałkami cytryny i gałązkami koperku.
   
Składniki:
pęczek włoszczyzny
1 kg filetów z karpia
2 cebule
5 łżeczek żelatyny
kieliszek białego wina
4 ziarna ziela angielskiego
pęczek koperku
pół cytryny
sól, cukier, pieprz
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Dania Rybne - Przepis na Karp w galarecie

 
Telewizory
23_7