Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Karp pieczony z pomarańczami
  Ocena: (2.4 pkt.) Oceniało 3 osób.

Przepis dodał(a): Irka
[2007-06-29]
 
Sposób przygotowania:
Sprawionego karpia na godzinę przed pieczeniem posolić, popieprzyć, posypać przyprawą do ryb, skropić sokiem z cytryny.
Od chleba odkroić skórkę, pokruszyć chleb na drobne kawałki.
Pietruszkę umyć, osuszyć, drobno posiekać.
Posiekaną pietruszkę wymieszać z chlebem i oliwą i przykryć tym rybę.
Wysmarować żaroodporny półmisek masłem, ułożyć rybę, wstawić do piekarnika na 30-40 minut.
Pomarańczę umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.
Na 10 min przed końcem pieczenia wyłożyć pomarańczę na rybę.
Podawać z wytworzonym sosem i cząstkami pomarańczy.
   
Składniki:
1 kg karpia
przyprawa do ryb
pieprz czarny mielony
sól
50 g masła
1 cytryna
3 kromki chleba tostowego
kilka gałązek pietruszki
6 łyżek oliwy
1 pomarańcza
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Dania Rybne - Przepis na Karp pieczony z pomarańczami

 

23_4