Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Filety rybne zapiekane z ziemniakami
  Ocena: (4.9 pkt.) Oceniało 126 osób.

Przepis dodał(a): Julia
[2007-06-29]
 
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i obgotować w osolonym wrzątku w ciągu ok.
5 minut.
Filety oprószyć solą i pieprzem.
Ułożyć je na posmarowanej olejem formie do zapiekania.
Posmarować je z wierzchu musztardą.

Plasterki ziemniaków odsączyć z wody i trochę ostudzić.
Ponad połowę ułożyć jak dachówki na filetach, posypać solą i 20-25 minut zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Resztę ziemniaków przecisnąć przez praskę, wlać mleko, śmietanę i zagotować.
Stale mieszając dodawać po trochu serek topiony, aż do jego całkowitego rozpuszczenia.
Doprawić ew.
solą.
Gotowym sosem polać rybę.
Podawać z surowką.
   
Składniki:
4 filety z dowolnej ryby
700 g średnich ziemniaków
125 g serka topionego z czosnkiem
100 ml mleka
100 ml słodkiej śmietanki
2 łyzki musztardy
2 łyzki oleju
sól, pieprz biały
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Dania Rybne - Przepis na Filety rybne zapiekane z ziemniakami

 

23_3