Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Dorsz zapiekany z ziemniakami i czosnkiem
  Ocena: (4 pkt.) Oceniało 14 osób.

Przepis dodał(a): Diego
[2007-06-23]
 
Sposób przygotowania:
Filety umyć, osuszyć, ułożyć na półmisku, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem, lebiodką.
Przykryć, wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plastry, zalać posolonym wrzątkiem, gotować 2-3 min, osaczyć.
Cebulę obrać, pokroić w plasterki, przelać wrzątkiem.
Przygotować masło czosnkowe: czosnek obrać, drobno posiekać, rozetrzeć z solą, dokładnie wymieszać z masłem, dodając kilka kropli soku z cytryny.
¯aroodporny półmisek natłuścić masłem czosnkowym, położyć rybę, cebulę, ziemniaki, wiórki masła.
Zapiekać 45 min w temperaturze 220° C.
Posypać natką.
   
Składniki:
600 g filetów z dorsza
600 g ziemniaków
1 cebula
1 łyżka soku z cytryny
1/4 łyżeczki suszonej lebiodki (oregano)
7-10 ząbków czosnku
3 łyżki masła
sól, pieprz
posiekana natka
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Dania Rybne - Przepis na Dorsz zapiekany z ziemniakami i czosnkiem

 
Telewizory
23_2