Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Zrazy wieprzowe po myśliwsku
  Ocena: (2.5 pkt.) Oceniało 12 osób.

Przepis dodał(a): Mietka
[2007-07-14]
 
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, ściąć zbędny tłuszcz, pokroić w poprzek włókien na 8 kawałków, rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą.
Następnie formować ręką i nożem nadając im kształt okrągły o grubości 1 cm, potem posypać przyprawami i mąką zrumienić z obu stron.
Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, wyjąć, posiekać.
Cebulę obrać, opłukać, pokroić w cząstki razem z obranymi ogórkami, podsmażyć.
Masło rozgrzać wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić wlać wino, dodać grzyby, ogórki, cebulę, pokrojoną w paseczki szynkę oraz przyprawy, gotować kilka minut, doprawić, zalać zrazy, dusić 3-4 minuty, doprawić.
Podawać z ziemniakami.
   
Składniki:
50 dkg szynki wieprzowej bez kości
tłuszcz
2 dkg mąki
2 dkg masła lub margaryny, 10 dkg cebuli
10 dkg ogórków kwaszonych
2 dkg grzybów
3 dkg szynki wędzonej, 250 ml rosołu
50 ml czerwonego wytrawnego wina
3 dkg ketchupu sól
pieprz
ziele angielskie do smaku
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Dania Mięsne - Przepis na Zrazy wieprzowe po myśliwsku

 

22_14