Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Wołowina zapiekana w sosie beszamelowym z brokułami
  Ocena: (3.5 pkt.) Oceniało 4 osób.

Przepis dodał(a): Jaga
[2007-07-19]
 
Sposób przygotowania:
Umyć mięso i oddzielić kości.
W zimnej wodzie podgotować kości.
W momencie, kiedy zaczną się gotować włożyć mięso i przyprawić.
Gotować dotąd dopóki mięso będzie miękkie.
Kolejno dodać włoszczyznę.
Przekroić cebulę na trzy ćwiartki i wrzucić do reszty.
SOS: Roztopić masło na patelni, wsypać mąkę, po chwili mleko i zagotować.
Wlać żółtka, doprawić solą i sokiem wyciśniętym z cytryny zamieszać.
Wlać śmietanę i tarty drobno ser.
Delikatnie podgrzać.
Wyjąć mięso, pokroić w poprzek włókien i posypać przyprawą do wołowiny.
Polać sosem i zapiec w piekarniku.
Ugotować brokuły na półtwardo.
Na półmisku ułożyć mięso na około brokuły przyozdobić na środku tartym serem żółtym.
   
Składniki:
70 dag wołowiny krzyżowej z kością
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz,
przyprawa do wołowiny
20 dag włoszczyzny
½ cebuli
5 dag masła
5 dag mąki
100 ml rosołu
100 ml mleka
¼ cytryny
2 żółtka
150 ml śmietany
8 dag sera żółtego
brokuły
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Dania Mięsne - Przepis na Wołowina zapiekana w sosie beszamelowym z brokułami

 
Telewizory
22_21