Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Schab faszerowany śliwką
  Ocena: (3.5 pkt.) Oceniało 8 osób.

Przepis dodał(a): Karina
[2007-07-09]
 
Sposób przygotowania:
Sporządzić marynatę, włożyć mieso do tej marynaty, odstawic na ok 2 - 3 godz w chłodne miejsce.
W trakcie marynowania obracać schab w marynacie (kilka razy).
Następnie nożem przekłuć schab przez środek wzdłóż, wcisnąć w powstały otwór suszone śliwki.
Rozgarzać piekarnik do ok 240 stopni C.
Mieso piec w naczyniu żaroodpornym na dno wlewając marynatę (ok 1 cm od dna naczynia) i piec pod przykryciem ok 45 min, następnie zdjąć przykrycie i piec jeszcze 15 min.
W trakcie pieczenia bez przykrycia polać kilka razy sosem z dna naczynia.
Podawać z sosem chrzanowym bąd? żurawiną.
Doskonale smakuje również na zimno.
   
Składniki:
Odcięty schab od kręgosłupa
1 paczka smalcu
mąka pszenna
suszone śliwki

Marynata:
sól
Vegeta itp
liść laurowy szt. 2
łyżka oleju
100 gr. wina lub 30 gr. wódki
szklanka wody,
2 ząbki czosnku
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Dania Mięsne - Przepis na Schab faszerowany śliwką

 

22_9