Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Pulpety w sosie śmietanowym
  Ocena: (4.9 pkt.) Oceniało 510 osób.

Przepis dodał(a): Kamila
[2007-07-09]
 
Sposób przygotowania:
Bułkę włożyć do wody bąd? do mleka, namoczyć odcisnąć dokładnie i przełozyć do miski z mięsem mielonym.
Do masy wbić jajko, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, doprawić pieprzem , maggi i solą.
Dokładnie wymieszać a z utworzonej masy formować kulki o średnicy ok 2-3 cm, otoczyć w mące i obsmażyć
smażyć na rozgrzanym tłuszczu na kolor jasnozłoty.
W garnku zagotować wodę, dodać kostkę rosołową, jarzynkę, sól i pieprz do smaku.
Do gotującego się wywaru przełożyć podsmażone pulpety, dodać łyżeczkę pokrojonego koperku i gotować wszystko przez ok 10 min, wyłączyć płomień.
Zahartowaną śmietanę wlać do powstałego sosu, doprawić do smaku i jeszcze raz zagotować na małym ogniu.
Podawać z ziemniakami lub ryżem.
   
Składniki:
70 dkg miesa mielonego
jajko
bułka tarta
śmietana 0,25 l
mąka
odrobina koperku
sól
pieprz
maggi
średnia cebula
smalec lub olej do smażenia
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Dania Mięsne - Przepis na Pulpety w sosie śmietanowym

 

22_7