Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Polędwiczki wieprzowe z wiśniami
  Ocena: (3 pkt.) Oceniało 3 osób.

Przepis dodał(a): Celinka
[2007-07-13]
 
Sposób przygotowania:
Skarmelizuj cukier na patelni.
Wlej ocet, wymieszaj drewnianą łyżką.
Dodaj piwo, gotuj 5 minut.
Włóż wiśnie, gotuj kolejne 5 minut.
Zdejmij z ognia, przełóż do innego naczynia i przestud?.
Polędwiczki włóż na rozgrzaną oliwę, smaż na średnim ogniu około 20 minut.
Na innej patelni rozgrzej olej orzechowy, włóż cykorie i pistacje, podgrzewaj około 5 minut, aż cykorie zmiękną.
Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Polędwiczki pokrój na medaliony, ułóż na talerzu, obłóż wiśniami i polej sosem.
Na wierzchu ułóż cykorie i pistacje.
Podawaj od razu po przygotowaniu.
   
Składniki:
12 dag cukru
3 łyżki octu winnego
150-200 ml piwa
50 dag wiśni (bez pestek)
4 nieduże polędwiczki wieprzowe
60 ml oliwy
50 ml oleju orzechowego
4 cykorie (oczyszczone i pokrojone w wąskie paski)
10 dag pistacji (uprażonych na suchej patelni)
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Dania Mięsne - Przepis na Polędwiczki wieprzowe z wiśniami

 

22_13