Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Pieczeń wołowa
  Ocena: (3.4 pkt.) Oceniało 5 osób.

Przepis dodał(a): Alinka
[2007-07-09]
 
Sposób przygotowania:
Z mięsa usunąć tłuszcz i żyłki natrzeć pieprzem i solą.
Cebulę pokroić w ćwierćplastry i podsmażyć na tłuszczu.

W garnku, do którego zmieści się całe mięso zagotować wodę, dodać podsmażoną cebulę, sól, pieprz, maggi do smaku.
Na dużej patelni rozgrzać smalec i podsmażyć na kolor złoty wołowinę.
Podsmażone mięso przełożyć do garnka z wodą i gotować ok 1 godz.
Po podgotowaniu mięsa rozgrzać piekarnik do ok 170 stopni i włożyć wołowinę na ok 30 min, od czasu do czasu polewając ja powstałym sosem.
W tym czasie przelać sos przez sitko, wstawić na palnik i zagotować.
Przygotować zawiesinę z mąki
i wody (dokładnie ją roztrzepać bo powstaną grudki mąki) i zaprawić sos.
Sos powinien być gęsty.
Mięso wyjąć z piekarnika, poczekać aż wystygnie i pokroić na centymetrowe kawałki a następnie przełożyć do sosu.
Smakuje z ziemniakami, kaszą lub bukietem warzyw.
   
Składniki:
1 - 1,5 kg chudej wołowiny (antrykot)
1 cebula
sól
pieprz
maggi
smalec
mąka
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Dania Mięsne - Przepis na Pieczeń wołowa

 
Telewizory
22_6