Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Pieczeń rzymska
  Ocena: (3.9 pkt.) Oceniało 14 osób.

Przepis dodał(a): Renata
[2007-06-29]
 
Sposób przygotowania:
Podsmażone na tłuszczu cebule, ziemniaki i mięso przepuszczamy przez maszynkę.
Do masy dodajemy jajko, musztardę, pozostałe przyprawy(z przewagą majeranku), posiekaną natkę pietruszki.
Całość wyrabiamy i formujemy zgrabny klops.
Posmarowaną brytfankę wykładamy plastrami boczku, kładziemy klops i wstawiamy na 40 minut do piekarnika o temperaturze 200 stopni.
Gdy mieso się zarumieni polewamy rosołem i pieczemy jeszcze 20 minut.
Sos spod pieczeni możemy doprawić niewielką iloscią keczupu i śmietany.
Podajemy z ziemniakami i surówką.
   
Składniki:
40 dkg ugotowanych ziemniaków
50 dkg mielonego mięsa wieprzowego
2 łyzki rosołu
2 łyzki musztardy
2 jajka
2 duże cebule
2 łyzki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
majeranek
tłuszcz do brytfanki
plasterki boczku do wyłozenia brytfanki
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Dania Mięsne - Przepis na Pieczeń rzymska

 

22_3