Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Naleśniki Gyros
  Ocena: (4.3 pkt.) Oceniało 10 osób.

Przepis dodał(a): Martyna Wójtowicz
[2008-11-10]
 
Sposób przygotowania:
Z podanych składników przygotowujemy ciasto i pieczemy naleśniki.
Kurkuma nadaje im śliczny żółty kolor .
Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy sosem sojowym i przyprawami i odstawiamy na 20 min.
Następnie smażymy mięsko.
Kapustę szatkujemy, pomidora sparzamy wrzątkiem i kroimy w drobną kostkę.
Mieszamy kapustę z pomidorem i wystudzonym kurczakiem.
Przygotowujemy sos majonezowy: na 2 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu i 1 łyżka śmietany.
Ja używam majonezu kieleckiego, więc śmietana powoduje rozrzedzenie sosu, ale jeżeli używacie innego, to może śmietana nie jest potrzebna.

Na środku naleśnika prószę serek, na to farsz, następnie sos i znowu ser.
Składamy naleśnika w kopertę i smażymy na rozgrzanym maśle na złoto.

Smacznego :D
   
Składniki:
Ciasto naleśnikowe

8 łyżek mąki pszennej
2,5 szklanek mleka
1 jajo
sól, bazylia, oregano, kurkuma
olej do smażenia

Farsz

1 pomidor
1/2 kapusty pekińskiej
podwójna pierś z kurczaka
sos sojowy
przyprawa ,,Gyros\", pieprz, sól
majonez
śmietana 18%
ketchup
ser żółty starty na tarce o dużych oczkach
masło
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Dania Mięsne - Przepis na Naleśniki Gyros

 

22_32