Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Klopsiki w sosie pomidorowym
  Ocena: (4.3 pkt.) Oceniało 82 osób.

Przepis dodał(a): Igor
[2007-07-14]
 
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać, drobno pokroić, wrzucić na rozgrzaną oliwę i cały czas mieszając smażyć aż się zeszkli (około 2-3 minuty).
Następnie wrzucić ją do zmielonego mięsa, dodać jajko, ok.
dwie łyżki tartej bułki, pietruszkę, sól, słodką paprykę i pieprz.
To wszystko przez dokładnie wyrobić - najlepiej ręką, chociaż można też łyżką.
Gdy powstanie już jednolita masa, zrobić z niej kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego - im mniejsze, tym będą smaczniejsze i ładniejsze.
Kulki obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oliwie aż do zrumienienia.


W garnku zagotować bulion i przełożyć do niego usmażone kulki.
Bulion powinien przykrywać wszystkie kulki - jeśli go zbyt mało - dolać wody.
Dodać przecier pomidorowy i gotować potrawę na `wolnym` ogniu około pół godziny.
Sos pod koniec gotowania przyprawić ostrą papryką, solą i pieprzem.

Kuleczki najlepsze są z `ubitymi` ziemniaczkami albo z knedliczkami, ale można je też spożyć z kawałeczkiem świeżego chlebka.
   
Składniki:
około pół kilograma mięsa mielonego
jedna duża lub dwie mniejsze cebule
jajko
4 łyżki tartej bułki
4 łyżki oliwy
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
4 łyżki przecieru pomidorowego (mała puszka)
szklanka bulionu - może być z kostki rosołowej
sól
świeżo zmielony pieprz
garść drobno posiekanej natki pietruszki
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Dania Mięsne - Przepis na Klopsiki w sosie pomidorowym

 
Telewizory
22_18