Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Gulasz wołowy po meksykańsku
  Ocena: (4.6 pkt.) Oceniało 5 osób.

Przepis dodał(a): Bogna
[2007-07-19]
 
Sposób przygotowania:
W piekarniku rozgrzać olej.
Dodać wołowinę, cebule i czosnek (połowę).
Wylać tłuszcz.
Dodać rosół i pikantny sos.
Ponownie włożyć wołowinę; doprowadzić do wrzenia.
Zmniejszyć ogień; przykryć szczelnie i gotować na małym ogniu 1-1/2 godziny, mieszając od czasu do czasu.
Dodać cukinię, gotować dalej pod przykryciem aż wołowina stanie się miękka.
Połączyć z mąką kukurydzianą; gotować mieszając przez 2 minuty.
Dodać pomidory i oliwki.
Zdjąć z ognia, przykryć i odczekać jeszcze ok 5 minut.
   
Składniki:
1,2 kg wołowiny na gulasz w kawałkach 2,5 do 3 cm
2 łyżeki oleju roślinnego
2 duże pokrojone w drobną kostkę cebule,
4 ząbki czosnku, zmiażdżone
1/2 l rosołu wołowego
1 szklanka łagodnego lub średnio pikantnego sosu chili
1 średnia cukinia pokrojona w cienkie plasterki
4 łyżeczki mąki kukurydzianej , rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody
2 małe ziemniaki , pokrojone w ósemki
10 dag pokrojonych w plasterki zielonych oliwek
sól do smaku
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Dania Mięsne - Przepis na Gulasz wołowy po meksykańsku

 

22_22