Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Gołąbki z mięsem i ryżem
  Ocena: (1.1 pkt.) Oceniało 1729 osób.

Przepis dodał(a): LoLka
[2008-08-26]
 
Sposób przygotowania:
Oczyścić kapustę, wyciąć głąb i gotować w osolonej wodzie około 10 minut.
Wystudzić, oddzielić liście wycinając twarde części.
Ryż ugotować na sypko.
Wystudzić.
Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na maśle.
Ryż wymieszać
z mięsem, jajkiem, solą, cebulą i pieprzem.
Nakładać na liście kapusty, zawijać w ruloniki.
Dno żaroodpornrgo garnka wyłożyc liśćmi kapusty, na nich układać gołąbki i na wierzch znowy liście kapusty.
Całość zalać bulionem.
Dusić 40-50 minut na małym ogniu.

Przygotować sos:
Na łyżce masła udusić pokrojone pomidory bez skórki.
Doprawić solą, cukrem i pieprzem, zalać bulionem.
Na pozostałym maśle podsmażyc mąkę, dodać trochę sosu z pomidorów i wymieszać żeby pozbyć się grudek.
Całośc połączyc z sosem i zagotować.
Na końcu wlać śmietanę.
Gotowe gołąbki wyjąć na talerz i polać sosem pomidorowym.
   
Składniki:
główka kapusty
niepełna szklanka ryżu
2 łyżki oliwy
2 x tyle wody co ryżu
mięso wieprzowo-wołowe mielone około 50 dag
1 jajko
1 cebula
łyżka masła
2 szklan. bulionu
sól, pieprz
SOS:
pomidory ok. 4 szt.(mogą byz z puszki lub koncentrat pomidorowy)
szklanka bulionu
1-2 łyżki mąki
2 łyzki masła
2-3 łyżki śmietany
cukier, pieprz, sól
Uwagi:
brak
 

 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Dania Mięsne - Przepis na Gołąbki z mięsem i ryżem

 
Telewizory
22_31