Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Bolońska karkówka
  Ocena: (3.2 pkt.) Oceniało 5 osób.

Przepis dodał(a): Rysia
[2007-07-17]
 
Sposób przygotowania:
Boczek pokroić w drobną kostkę, zesmażyć.
Karkówkę pociąć na paski o kwadratowym przekroju, dodać do boczku, smażyć na dość silnym ogniu do lekkiego zrumienienia.
Zmniejszyć ogień, dodać pory pokrojone w cienkie plasterki, zmiażdżony czosnek, miód, koncentrat pomidorowy, łyżeczkę vegety.
Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.
W razie zbytniego wygotowania płynu dolać 2 łyżki wody lub czerwonego wina, pod koniec duszenia dodać czubatą łyżkę posiekanej bazylii.
Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z kluskami lub ryżem.
   
Składniki:
Dwa 1,5 cm kotlety z karkówki,
10 dag surowego, wędzonego boczku,
2 pory obrane z twardych liści,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka miodu,
mała puszeczka koncentratu pomidorowego,
vegeta, sól, pieprz, świeża bazylia
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Dania Mięsne - Przepis na Bolońska karkówka

 

22_20